Kontakt

Torbjörn Eriksson

A: Vångstigen 5, 374 33 Karlshamn

T: 0454 191 23

M: 0708 889 489

E: T@karlshamnspianoservice.se

      torbjorn_piano_eriksson@hotmail.com

Artiklar

Härlig klang. Kantor Gunnar Borén gläds över att ha fått en Steinway-flygel till kyrkan.

Snart invigs Bert Karlssons flygel i Mörrums kyrka

Publicerad: 22 Oktober 2010, 07:00, Blekinge Läns Tidning

http://www.blt.se/nyheter/karlshamn/snart-invigs-bert-karlssons-flygel-i-morrums-kyrka%282152617%29.gm

Kantor Gunnar Borén ser med glädje fram mot söndagens musikgudstjänst i Mörrums kyrka. En vacker Steinway-flygel är förklaringen till hans upprymdhet. Tidigare stod den hos Bert Karlsson, vars artister fått spela på denna flygel. Nu invigs den i kyrkan.

När Gunnar Borén visade BLT den nyligen inköpta flygeln passade han på att spela några toner av Carolas Främling och Diggi-loo och Diggi-ley, som bröderna Herrey sjöng med framgång 1984. Det är två av de låtar som kan ha spelats på denna flygel när den stod i studion hos Mariann Records i Skara. Den köptes dit ny 1977.

Det är Torbjörn Eriksson, pianotekniker och pianostämmare, som råkade få nys om att Bert Karlsson var på väg att sälja alla inventarier i bolaget. De senaste åren har instrumentet stått i en foajé, där det hållits en och annan mingelfest.
– Jag har vetat om att han haft flygeln på Mariann Records och tog personlig kontakt med honom. Jag åkte upp till Bert Karlsson och vi kom överens om flygelköpet, säger Torbjörn Eriksson.

Mörrums församling tvekade inte när han sedan föreslog att flygeln skulle köpas och ställas in i Mörrums kyrka. Kostnaden var en tredjedel av nypriset på 860 000 kronor. Torbjörn Eriksson har fått göra lite service på den, men instrumentet är i ett väldigt gott skick. Han fick bland annat fixa nytt överdrag på tangenterna, som har en yta av elfenben. I dag ska han stämma flygeln inför invigningen.

 

Bert Karlssons flygel finns i Mörrum

Publicerad: 7 oktober 2010, 03:00, Sydöstran

http://www.sydostran.se/index.89392---1.html

Mörrum

Tala om exklusivt instrument! Mörrums församling har köpt Bert Karlssons flygel, som Lasse Holm komponerade Främling på – och där Bröderna Herrey övade in stämmorna till Diggi-loo Diggi-ley.
Det är alltid andaktsfullt i en kyrka. Just nu är det särskilt andaktsfullt i Mörrum.
Framme vid altaret står en B-flygel från 1977 av fabrikat Steinway & Sons, som i nypris ligger på runt 860 000 kronor.
En Rolls Royce, konstaterar kyrkomusiker Gunnar Borén och skiner som en sol när han spelar på den. Han provar Diggi-loo Digge-ley i D-dur. Och det känns som om flygeln spelar av sig själv.
Den har nämligen stått i studion på Mariann Records i Skara under den svenska popschlagerns absoluta storhetstid, när kompositörer som Lasse Holm och Torgny Söderberg var som mest aktiva.

Flygelfond

– Jag vill gärna kalla den Diggi-loo-flygeln, just för att det sägs att Bröderna Herrey övade in sin sång med den. Tänk så många artister som använt det här instrumentet, säger Gunnar Borén lyriskt.
Församlingen har länge velat köpa en flygel. Därför startade man en flygelfond för några år sedan och tog upp kollekt till musikverksamheten. Att det blev Bert Karlssons raritet kan församlingen tacka pianotekniker Torbjörn Eriksson för.
– Jag visste att Bert skulle avveckla sin studio i Skara, och att flygeln stod oanvänd. Så jag åkte upp till honom. Han var trevlig och bjöd på kaffe och bullar. Sedan blev det affär. Det är verkligen roligt för församlingens skull, berättar Torbjörn Eriksson som inte vill avslöja priset. Så mycket som en halv miljon blev det dock inte.
– Vi har köpt den på avbetalning, säger Gunnar Borén.
Instrumentet invigs officiellt vid en gudstjänst söndagen den 24 oktober. Gunnar Boréns gamla kurskamrat Stefan Bojsten, professor vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, framför verk av bland andra Schubert och Chopin.

 


Västra Vrams kyrka får flygel

Publicerad: 24 december 2008, 01:15, Kristianstadsbladet

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20081224/KRISTIANSTAD/696539338/1351/RSS

Kristianstad

Lagom till julens konserter kan Västra Vrams kyrka glädja sig åt ett musikaliskt nyförvärv: en Steinwayflygel från 1933 för 190 000 kronor. Kyrkonämndens ordförande Rune Hansson kom med idén för ett år sedan.  – Det är den största kyrkan i pastoratet och här hålls de stora konserterna, så det här är välkommet, säger han.

Kantor Marianne Hessung är glad över att det blev verklighet och hon har testat ett antal flyglar innan hon bestämde sig. – Det känns andäktigt att få ha den här nu och jag vill ge en eloge till Torbjörn Eriksson i Karlshamn som har restaurerat den. Han har gjort ett fantastiskt jobb, säger hon.

Flygeln blir ett lyft för musikverksamheten, både för större konserter och i de vanliga sammanhangen, menar Marianne Hessung. – Vid julkonserten på söndag kommer vi att använda den och det blir också en invigningskonsert framöver, säger hon.

 

Fullsatt när världspianisten Scheja besöker Berg

Publicerad: 2008-07-08, Smålandsposten

http://www.smp.se/noje_o_kultur/fullsatt-nar-varldspianisten-scheja-besoker-berg(731095).gm

Extra stolar fick tas fram i den redan fullsatta kyrkan i Berg igår eftermiddag. Cirka 420 personer ville höra världspianisten Staffan Scheja invigningsspela på kyrkans nya flygel.

Han var gästsolist hos operasångerskan Lena Hoel-Aldén och cellisten Anders Aldén, som för sjätte året i rad (med siffran 6 i konceptnamnet Ad Lib) gav konsert som avslutning på Berg-veckan, då hela byn är aktiv med kultur av olika slag.

Flygeln är byggd av Östlind & Almquist 1926, var i privat ägo i Skåne och har under det senaste halvåret renoverats av Torbjörn Eriksson i Karlshamn. Man kan bara gratulera kyrkan till detta instrument, mycket väl dimensionerat för rummet. En personlig och varm klang lyser igenom, med ett basregister som är fylligt men inte alls bullrar och ”grötar ihop” sig, och en mjukvänlig diskant med en klarhet utan vassa tendenser. Det är en ren fröjd att höra Scheja måla med Wilhelm Stenhammars färger i Fantasierna nr 1 och, längre in i programmet, nr 3 ur opus 11 från 1895. De olika skikten i tonsättningarna lyfts varsamt fram och speglar varandra i ett mycket levande spel fyllt av ödmjukhet inför musikens egen dynamik och organiska rörelse. Det blir aldrig forcerat och förivrat.

Man har valt att ha så gott som helsvenskt på programmet. Fem sånger av Gunnar de Frumerie med texter av Pär Lagerkvist har mycket olika karaktär – bl a den kärleksfyllda När du sluter mina ögon, den otåliga Saliga väntan, och den böljande Som en våg, där Scheja också visar stor följsamhet som ackompanjatör, liksom i Lars-Erik Larssons Serenad, Bortom berg och Kyssande vind. Det är lite synd att Hoel-Aldéns glänsande stämma ibland behäftas med en överdimensionerad och klämd ansats. Som om en överambition hindrar öppenheten. Röstens budskap kan många gånger bli mer övertygande när man lättar på ambitionstrycket.

I Berceuse av de Frumerie får cellon en märkligt svajig intonation, men stabiliteten återtas i en Berceuse av Armas Järnefelt.

Hovsångare Karl-Magnus Fredriksson (som också finns i publiken) har skrivit text och musik till Älskar dig och Den sorgsnaste visan, vilka inramar programmet. Den sistnämnda är ett möte mellan visharmonik och musikal. Den bisseras och publiken svarar med stående ovationer.

 

Fin flygel invigdes i Kastlösa

Publicerad: 4 juni 2008, Ölandsbladet

http://www.olandsbladet.se/index.php?placid=16&placid_text=6&id=9113

KASTLÖSA

– Mörbylånga och Kastlösa församling har varit framsynta och sett värdet av att satsa på musik, säger Elisabeth Helgesson Palm, som är kantor i Kastlösa kyrka där man på söndagen invigde sin nya Steinway-flygel under en musikgudstjänst.

Kastlösa kyrka har en lång tradition som musikkyrka. Bland annat finns Ölands äldsta orgel här och många konserter har hållits i kyrkan under åren. Senaste tillskottet bland instrumenten är en Steinway-flygel, som tidigare stått i ett prästhem på Gotland.

FLYGLARNAS ROLLS

– Det är flyglarnas Rolls Royce, det bästa man kan få. Ett fantastiskt instrument för musikgudstjänster och som komp till fiol och bas, säger Elisabeth Helgesson Palm.

Hon menar att flygeln också ger nya möjligheter till att ta emot grupper med kammarmusik eller övriga artister som behöver ett sådant instrument i sitt framförande. Pianoteknikern och stämmaren Torbjörn Eriksson har installerat och stämt flygeln, som redan stått i kyrkan ungefär en månad för att acklimatiseras. Kyrkoherde Sigurd Hjelmgren invigde flygeln på söndagskvällens musikgudstjänst. Då hölls också en konsert med Attila Gracza på flygel och solosångerskan Margareta Melz. De framförde bland andra Edward Griegs ”Med en Primula Veris” och två låtar av Henric Purcell. Attila Gracza spelade själv ”Sonat i d-moll” av Scarlatti och ”Barcarola” av Chopin. Även kyrkans Cantatekör fanns på plats, under ledning av Elisabeth Helgesson Palm.

SOMMARKONSERTER

Under sommaren finns flera tillfällen att höra den nyinvigda flygeln. Konserter hålls under sex söndagar. Först ut är pianisten Erik Wickström från Paris, som spelar den 6 juli. Det arrangemanget är ett samarbete mellan Kastlösa kyrka, Länsmusiken och Kulturföreningen karneval. Fem dagar i mitten av juli pågår också en sångakademi, då Maria Forsström vidareutbildar tio solister från Öland. Sånakademin inleds och avslutas med en konsert, den 13 respektive 17 juli.

 

 

Torbjörn Eriksson spelar på den nyligen inköpta flygeln.     Leverans av flygeln.

Mörbylånga-Kastlösa församling satsar på sommarmusiken i Kastlösa i kyrka

Publicerad: Svenska Kyrkan på Öland

http://www.olandskyrkor.com/index.php?id=11335&placid=29&template=0&parent=3&hasbeensearch=true

Församlingen har därför nyligen köpt in en mycket vackert klingande och stilig konsertflygel. Invigning av flygeln skedde vid musikgudstjänsten den 1 juni. När Källan trycks är denna gudstjänst under planering. Enligt planerna blir det vår välkände Attila Grazca, Kalmar som både framför solostycken för piano och verk för sång och piano tillsammans med Margaretha Melz, sopran. Därefter arrangerar Kulturföreningen Karneval Musik i samarbete med församlingen och Länsmusiken en pianokonsert sön 6 juli kl 20 med solisten Erik Wickström från Paris. Han kommer ursprungligen från Stockholm, född 1972. Hans utbildning skedde mestadels i Danmark och med en gedigen internationell solistbakgrund är han aktiv både som solist och kammarmusiker och ofta speciellt inbjuden till olika festivaler. Vid konserten i Kastlösa kyrka framför han verk av J S Bach, Carl Nielsen och Fredic Chopin, samt Variationer över ett Chopintema av Federico Mompou.